Analýza zranitelnosti MQTT protokolu s důrazem na chybnou implementaci brokerů - Filip, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá identifikací a analýzou zranitelnosti implementace MQTT protokolu se zaměřením na centrální prvek komunikačního systému nazývaného broker. Teoretická východiska a průzkum současného stavu zabezpečení veřejných brokerů poskytují poznatky uplatněné k tvorbě metodického postupu analýzy zranitelností. Zaměřením této analýzy je nedostatečně zabezpečené nasazení brokeru. Pro identifikované zranitelnosti a klasifikované hrozby jsou navržena a doporučena konkrétní bezpečnostní opatření, která pomohou k tvorbě dostatečně zabezpečených MQTT aplikací. Závěrečná komparativní analýza dostupných brokerů poskytuje podklady pro výběr vhodné implementace brokeru.
Vulnerability analysis of MQTT protocol with an emphasis on incorrect implementation of brokers
Keywords: Internet věcí; IoT; Kybernetická bezpečnost; Protokol MQTT; Analýza zranitelností; Klasifikace hrozeb; Bezpečnostní opatření; Komparativní analýza; Internet of Things; IoT; Cybersecurity; MQTT Protocol; Vulnerability analysis; Threat classification; Security measures; Comparative analysis