Specifika hospodaření obcí v sub-urbánních oblastech - Foltinová, Marta (Jihočeská univerzita, 2020)
Suburbanizace je složitý jev, který znamená přesun obyvatel a s tím spojených aktivit z jádrového města do suburbánních zón. Proces suburbanizace má dopady v odlišných oblastech jako je oblast geografická, sociální a ekonomická. Tato práce uvádí teoretické vymezení pojmu suburbanizace a problematiku s tímto procesem spojenou, dále charakteristiku hospodaření obcí v České republice. Praktická část této práce má za cíl zaměřit se na specifika hospodaření obcí v suburbánních zónách, a to v Jihočeském kraji. V závislosti na intenzitě probíhajícího procesu suburbanizace je porovnáváno celkem šest skupin obcí, kterými jsou suburbánní zóny 1, 2, 3 a 4, dále Jádrová města a neutrální vzorek obcí. Celkem je tedy sledováno 127 rozpočtů obcí v letech 2010-2018. Data byla získána z veřejně dostupných databází. Praktická část této práce se zaměřuje na ekonomické dopady suburbanizace, a konkrétně na to, jak ovlivňuje příjmovou a výdajovou stránku obecních rozpočtů. Z pohledu suburbanizace jsou nejzajímavější dopady na daňové příjmy, a to konkrétně na sdílené daně, které jsou podrobně analyzovány.
Specifics of municipalities' management in sub-urban areas
Keywords: suburbanizace; suburbánní zóny; rozpočet obcí; daňové příjmy; suburbanization; suburban zones; municipal budget; tax revenues