Poselství encykliky Caritas in veritate ve světle tradice sociální nauky církve a v kontextu aktuálních politických a ekonomických otázek - Podlešáková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá etickými aspekty rozvoje. Reflektuje konkrétní etické principy rozvoje jako například solidaritu, subsidiaritu a jejich provázanost v oblasti ekonomické, politické a sociologické. Poukazuje na právo každého člověka na rozvoj v návaznosti na lidskou důstojnost a svobodu člověka. Zohledňuje pohled sociálního učení církve, papeže Benedikta XVI. a papeže Pavla VI., ale také pohled ekonomický, politický a etický. Práce hledá východiska k efektivnímu rozvoji všech národů a člověka jako jednotlivce.
Legasy of the encyclical Caritas in veritate in the light of tradition of social clerical doctrines in the context of present political and economical matters.
Keywords: Rozvojová spolupráce; rozvoj; rozvojová země; globalizace; nerovnost; chudoba; solidarita; subsidiarita.; Development assistance; Development; Underdeveloped country; Globalzation; Inequality; Poverty; Solidarity; Subsidiarity.