Městská organizace Svazu důchodců ČR a její příspěvek k prevenci sociálního vyloučení ve městě Prachatice - Kneiflová, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je podíl Městské organizace Svazu důchodců ČR na prevenci sociálního vyloučení ve městě Prachatice. Cílem práce je analyzovat činnost MěOSD ČR za rok 2010 a ukázat na možnosti v této oblasti. V teoretické části se zabývám rozborem základních pojmů, jako jsou stárnutí, stáří, sociální vyloučení, aktivity, životní styl a kvalita života. Praktická část obsahuje kvalitativní výzkum provedený na základě analýzy plánů, statistiky organizace MěOSD ČR a interpretace rozhovoru s místopředsedkyní MěOSD ČR. Smysl práce spatřuji ve zmapování činnosti organizace a jejích aktivit, které by mohly přispět k prevenci sociálního vyloučení seniorů. Výzkum naznačil možnosti, které může přinášet organizace svým členům při zkvalitnění života.
Local Organization of Pensioner Association and its contribution to a prevention of social exclusion in the town of Prachatice
Keywords: stáří; stárnutí; sociální vyloučení; aktivity; kvalita života; organizace; old age; ageing; social disqualification; activities; quality of life; organization