Dramatická výchova v profesi učitele mateřské školy - Tomanová, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na dramatickou výchovu, její uplatnění v mateřské škole i na samotného pedagoga. Zkoumá cesty jak, se dramatická výchova dostane k učiteli v mateřské škole, jaké metody a techniky se dají v mateřské škole využívat a co obnáší práce s dramatickou výchovou pro pedagoga. Praktická část je kombinací kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Metodami výzkumu je dotazník pro učitele/ky mateřských škol a dále je zde popsán mnou vedený dvoudenní projekt konkrétní skupiny dětí v mateřské škole, kdy zkoumám účinnost metod a technik dramatické výchovy v praxi. Cílem práce je ukázat důležitost dramatické výchovy v mateřských školách, její nezastupitelnost v rozvoji osobnostním   i společenském.
Educational drama and the teacher in a kindergarten
Keywords: Dítě; předškolní výchova; předškolní pedagogika; mateřská škola; hra; dramatická výchova; osobnost učitele.