Spor o neuzavřené manželství Petra II. ze Švamberka a Elišky ze Žerotína - Mušková, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Anotace Cílem bakalářské práce Spor o neuzavřené manželství Petra II. ze Švamberka a Elišky ze Žerotína je přiblížit události, které se staly poté, když Ludmila Žerotínská z Kolovrat provdala roku 1604 svou dceru Elišku za Ladislava Berku z Dubé. O Elišku se přitom od jejího útlého věku ucházel Petr II. ze Švamberka, jemuž ji také její matka zasnoubila. Švamberk sňatek své snoubenky vnímal jako veřejné zostuzení, které se rozhodl řešit soudním sporem. V první části se bakalářská práce zabývá obecně vývojem šlechty v Království českém a jejich manželskými strategiemi a také tomu, jak moc byl výběr partnera strategickým rozhodnutím a jaké aspekty v něm hrály důležitou roli. V druhé části práce sleduje průběh sporu před širší královskou radou, zapojení aktérů na obou jeho stranách i argumentaci jednotlivých sporných stran. Spor se pokusí interpretovat v kontextu výzkumů šlechtické cti a soudobých náboženských střetů, neboť na rozdíl od evangelíka Petr II. ze Švamberka byl Ladislav Berka přesvědčeným katolíkem.
The dispute over the unrealized marriage of Peter II. of Švamberk and Eliška of Žerotín
Keywords: šlechta; manželství; spory o neuzavřené manželství; čest; soud; aristocracy; marriage; disputes over the unmarried marriage; honor; court