Hra na housle v mateřské škole - Petrová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je vytvořit nabídku aktivit s využitím hry na housle interpretované pedagogem pro děti v mateřské škole. Aktivity mají dětem housle představit a vzbuzovat zájem o hudbu a samotný nástroj. Teoretická část obsahuje funkce hudby, hudební vývoj dítěte předškolního věku a poslech hudby v tomto věku. Dále jsou představeny housle a jejich části, způsoby hraní na housle a někteří slavní skladatelé a houslisté. Teoretickou část ukončují informace o vzdělávání v mateřské škole, evaluaci, roli hudby a využití hry na nástroj ve vzdělávacích činnostech. V praktické části je nabídka aktivit s využitím hry na housle, popsán průběh aktivit a hodnocení proběhlé aktivity. Závěr obsahuje doporučení pro učitele, kteří by se rozhodli nabídku realizovat. V příloze jsou materiály využité při realizaci aktivit.
Playing Violin Use in Kindergarte
Keywords: předškolní vzdělávání; předškolní pedagog; hudba; hudební vývoj; housle; preschool education; preschool teacher; music; musical development; violin