Plánování a řešení opatření k ochraně obyvatelstva ve vybraných územních samosprávných celcích - Rytířová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této diplomové práce je analýza plánování a řešení k ochraně obyvatelstva za epidemie koronavirem SARS-CoV-2 a komparace v obcích s rozšířenou působností Libereckého kraje. Teoretická část je zaměřena na ochranu obyvatelstva a dále je zde nastíněna problematika celosvětové pandemie koronavirem SARS-CoV-2. Výzkumná část je provedena formou řízených rozhovorů s šesti pracovníky z oblasti krizového řízení v Libereckém kraji. Po získání dat z rozhovorů následuje provedení SWOT analýzy a interpretace výsledků. Výzkum poukazuje na vážný problém s nedostatkem osobních ochranných pomůcek a desinfekčních prostředků na začátku epidemie v Libereckém kraji. Na druhou stranu kladně poukazuje na efektivní komunikaci jednotlivých ORP se svými obcemi a na dobrou dostupnost informací pro obyvatelstvo. Na základě získaných dat a provedené SWOT analýzy je vybrána strategie spojenectví, která využívá příležitosti k odstranění nebo ke zmírnění slabých stránek plánování a řešení. Diskuze shrnuje průběh plánování a řešení opatření k ochraně obyvatelstva, případné porovnání mezi jednotlivými ORP a návrh ke zlepšení pro další podobné situace.
Planning and solving of measures for protection of the population in selected territorial self-governing units
Keywords: ochrana obyvatelstva; krizové řízení; pandemie; epidemie; osobní ochranné pomůcky; mimořádná opatření; protection of the population; crisis management; pandemic; epidemic; personal protective equipment; extraordinary measures