NÁBOŽENSKÁ SPOLEČNOST SVĚDKOVÉ JEHOVOVI A ETICKÉ OTÁZKY TRANSFÚZE KRVE - Kyselová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Náboženská společnost Svědkové Jehovovi a etické otázky transfúze krve Jedním z bodů nauky Náboženské Společnosti svědků Jehovových je odmítání krevní transfúze. Odmítání zákroku, jež může ohrozit život pacienta, otevírá mnoho etických otázek a dilemat. Cílem této práce je zmapování situace v otázce krevní transfúze u příslušníků této náboženské skupiny, porovnání názorů na danou problematiku u současných a bývalých svědků Jehovových a zároveň zmapování názorů na tuto problematiku u lékařů vybraných oddělení. Bakalářská práce byla zpracována metodou kvantitativního výzkumu dotazníkovým šetřením. První výzkumný soubor tvořili svědci Jehovovi- současní i bývalí. Druhý byl zastoupen lékaři vybraných oddělení. Získat data nebylo snadné, neboť svědkové Jehovovi nejsou příliš ochotni podávat informace k této problematice. Z výzkumu vyplývá, že ne všichni současní svědkové Jehovovi se bezvýhradně ztotožňují s učením o odmítání krevních transfúzí. Svědkové Jehovovi, kteří Společnost opustili, mají většinou výhrady k věrouce o krvi. V ohrožení života většina lékařů preferuje princip záchrany života a zdraví před respektováním autonomního rozhodnutí pacienta. Ochota respektovat autonomní rozhodnutí je větší v situaci, kdy nedochází k ohrožení pacientova života, a obecně lékaři, kteří se považují za věřící. Z výzkumu dále vyplývá nejednotný postoj lékařů, zdali podat či nepodat krevní transfúzi v situaci, kdy má u sebe pacient- svědek Jehovův v bezvědomí a ohrožení života právní dokument, jež mu má zaručit nepodání krve. Svědkové Jehovovi jsou v České republice uznanou církví, čímž je oficiálně potvrzeno jejich právo na víru, kterou musíme i při nesouladu názorů respektovat. Je tedy důležité udělat vše proto, aby se v konfliktu povinnosti lékaře a autonomie pacienta dala najít řešení vedoucí k všestranné spokojenosti.
RELIGIOUS COMMUNITY JEHOVAH´S WITNESSES AND ETHICAL QUESTIONS OF BLOOD TRANSFUSION
Keywords: Svědkové Jehovovi; Krevní transfúze; Odmítnutí; Etické otázky; Lékaři; Jehovah´s Witnesses; Blood transfusion; Refusal; Ethic questions; Doctors