Transektový monitoring motýlů České republiky: Výsledky z prvních sedmi let - Kollross, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce používá data transektového monitoringu, který probíhal po 7 let na 36 transektech chráněné i nechráněné krajiny, rozmístěných po celé České republice. Monitorovalo se třikrát měsíčně mezi dubnem a zářím. Pouze sedm transektů bylo sledováno po celou dobu monitoringu. Bylo získáno 192 771 jednotlivých pozorování 127 druhů denních motýlů a vřetenušek (76.5 % české fauny sledovaných skupin). Údaje o jejich početnostech představují vůbec první relativní odhady abundance široce rozšířených motýlů pro území ČR. Početnosti druhů byly rozloženy lognormálně, nejpočetnější byli běžní generalisté nelesních agrocenóz. Ti dosud nacházejí v intenzívně obhospodařované krajině ČR dostatek vhodného prostředí. Trendy početnosti, stanovené pomocí programu TRIM, byly odhadnutelné pro 92 druhů. Devět druhů během sledovaného období zaznamenalo jednoznačný pokles početnosti (výčet), početnost sedmi druhů s jistotou stoupala (výčet). Ze 76 druhů, jež nevykazovali průkazný vzrůst nebo pokles, jich 29 klesalo a 17, vzrůstalo pravděpodobně. Trendy byly porovnány s bionomickými vlastnostmi motýlů a bioklimatickými charakteristikami jejich areálů. Druhy, jejichž abundance se nemění, spojují vlastnosti typické pro generalisty (mobilní druhy, přezimující v pozdějších stadiích, druhy s delší dobou letu atd.). Pokles zaznamenaly teplomilné druhy. Separátní analýzy pro chráněnou a nechráněnou krajinu napověděly, že v nechráněné krajině se daří mezofilním druhům a druhům pokročilejších sukcesích stadií a nedaří druhům teplomilnějším, kdežto v chráněných územích je tomu obráceně. Diskuze obsahuje doporučení pro budoucí monitoring a práci s daty z monitoringu.
Transect monitoring of butterflies of the Czech Republic: Results of the first seven years
Keywords: Motýl; transektový monitoring; bioindikátor; populační trendy; TRIM; Butterfly; transect monitoring; indicator species; population trends; TRIM