Determinace peří ptáků na čelenkách původních obyvatel Amazonie - Pachtová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem zadané práce byla determinace druhů ptáků, jejichž peří bylo používáno na výrobu čelenek a dalších ozdob původních obyvatel Jižní Ameriky. V práci byly hodnoceny exponáty z Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur pocházející z uvedené oblasti. Etnografický materiál zahrnoval artefakty z oblasti Paraguaye, Peru, Ekvádoru, Brazílie, Venezuely a Britské Guyany. V práci bylo na 109 exponátech určeno celkem 39 druhů ptáků z 10 řádů a 16 čeledí. Nejpočetněji byly zastoupeny Ara ararauna, Ara macao, Amazona, Ramphastos, Ara chloroptera, Platalea ajaja.
Species determination of the birds feather on headdresses of indigenous peoples of Amazonia
Keywords: peří; etnografické artefakty; Jižní Amerika; Ara; Ramphastos; Amazona; feathers; etnographic material; South Amerika; Ara; Ramphastos; Amazona