Dějiny zeměměřictví v české historii pozemkových úprav - Dršková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce je chronologické uspořádání vývoje zeměměřictví, od dob jeho vzniku až po současnost. Bakalářská práce obsahuje stručné shrnutí zeměměřictví v jeho nejstarších dobách, jenž nastiňuje práci zeměměřičů s pomocí primitivních pomůcek a vznik prvních, významných historických památek. Dále období antiky, ve kterém byli zeměměřiči zařazeni do státní správy Říma a rozděleni do několika skupin, dle prováděných prací. Následující kapitola se zabývá měřením tvaru a rozměru Země a informuje nás o významných osobnostech této doby. Důležitým obdobím pro rozvoj zeměměřictví je středověk, v němž pokračuje rozvíjení vědomostí svých předchůdců. Zvláštní pozornost této činnosti je věnována území českých zemí, rozdělena na jednotlivé historické etapy, vyznačující se vládou významných panovníků a podstatnými změnami až do současné doby.
History of surveying in czech land adjustment
Keywords: měření; zeměměřictví; zeměměřiči; míry; measuring; surveying; surveyors; rates