Aktivizující metody a techniky učení v českém jazyce na základní škole - Kašparová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce je zjištění vlivu využití vybraných aktivizujících metod a technik učení na úroveň slohového projevu žáků základní školy. Teoretická část práce popisuje vybrané aktivizující metody a techniky učení v souvislosti s využitím ve výchovně-vzdělávacím procesu. V praktické části je pak proveden experiment, který ověřuje vliv využití těchto metod na vývoj slohového potenciálu žáků. Pomocí dotazníkového šetření je zkoumána obliba práce s vybranými aktivizujícími metodami a technikami učení ve výuce. Bylo zjištěno, že aktivizující metody facilitují úspěšnost žáků ve slohovém projevu. U experimentální skupiny došlo k statisticky významnému nárůstu v počtu vět a významových větných dvojic.
Methods and techniques of active teaching in Czech language on the middle school
Keywords: obsah; vzdělávání; metody; aktivizující; aktivita; mapování; rozhovor; diskutování; inscenace; dramatizace; hry; brainstorming; kooperativní; skupinová; výuka; klíčové; kompetence; výzkumné; metody; experiment; pozorování; dotazník; výzkumné; šetření; content; education; method; actively; activity; mapping; talk; debating; staging; dramatization; games; brainstorming; cooperative; associated; teaching; key; jurisdiction; experimental; method; experiment; sighting; questionnaire; investigative; inquiry