Posouzení bezpečnostních opatření k ochraně civilního letectví před protiprávními činy na mezinárodních letištích v České republice se zaměřením na letiště v Českých Budějovicích - Urban, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce obsahuje základní popis a uvedení technické i legislativní problematiky, která s bezpečností civilního letectví úzce souvisí. V průběhu práce jsou taktéž popsány nejznámější nehody spojené s protiprávními činy. Cílem práce je posoudit dosavadní stav a úroveň znalostí personálu týkajících se bezpečnosti civilního letectví na mezinárodních letištích se zaměřením na letiště České Budějovice. Jsou sestaveny dvě hypotézy H ? 1 a H ? 2, které jsou pomocí statistického šetření vyhodnoceny. Další cíl je provést strukturální analýzu legislativy k systému bezpečnosti na mezinárodních letištích v ČR a strukturální analýzu legislativy k systému bezpečnosti na LKCS a tyto poté porovnat, popřípadě navrhnout doplňující opatření, která by vedla ke zvýšení bezpečnosti na tomto letišti.Práce hodnotí na základě dotazníkového průzkumu úroveň znalostí personálu letiště České Budějovice a letiště Praha - Ruzyně o bezpečnosti civilního letectví v oblasti problematiky protiprávních činů a tuto úroveň srovnává prostřednictvím aplikace statistického šetření. Dále je provedena strukturální analýza systému bezpečnosti a používané legislativy v mezinárodní oblasti civilního letectví v České republice a analýza systému bezpečnosti dle platné legislativy na mezinárodním neveřejném letišti České Budějovice. Tyto analýzy jsou následně komparovány a vyhodnoceny. V diskuzi je uveden rozbor výsledků a potvrzení či vyvrácení hypotéz H ? 1 a H ? 2 s následným návrhem opatření, která by bezpečnost na letišti České Budějovice mohla zlepšit.
Assessment of safeguards to protect civil aviation against acts of unlawful interference at internatial airports especially focused on České Budějovice airport.
Keywords: Protiprávní činy v civilním letectví Mezinárodní veřejné letiště Mezinárodní neveřejné letiště Statistické šetření; Acts of Unlawful Interference of International Civil Aviation Public International Airports Nonpublic International Airports Statistical Survey