Konverze od křesťanství k buddhismu - Štarková, Iva (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá šířením buddhismu do západního světa a jeho současnou situací v něm. Jedna kapitola je věnována buddhismu v České republice, jeho historii i jeho současné podobě. Poslední kapitola teoretické části nastiňuje důvody a okolnosti, za kterých se lidé ze zemí s křesťanskou minulostí obracejí k buddhismu. V praktické části je uvedeno několik rozhorů s lidmi, kteří buddhismus praktikují, nebo praktikovali. Rozhovory sledují jejich motivace k zájmu o buddhismus a jejich názory na křesťanství. Druhá část praktické práce je mým komentářem k rozhovorům a shrnutím výpovědí respondentů.
Conversion from Christianity to Buddhism
Keywords: buddhismus; křesťanství; Tibet; šíření buddhismu; západní svět; meditační centrum; konverze; Buddhism; Christianity; Tibet; propagation of Buddhism; Western world; meditation center; conversion