Romské rodiny žijící v sociálně vyloučené lokalitě Volary - Kožková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce zjišťuje sociální situaci obyvatel sociálně vyloučené lokality Volary. Teoretická část je věnována problematice sociálního vyloučení, Romům jako sociálně vyloučené skupině, sociálně vyloučeným lokalitám, jejich vzniku a sociální situaci jejích obyvatel. Sociální situace obyvatel sociálně vyloučených lokalit je hodnocena pomocí kritérií, kterými jsou bydlení, vzdělání, zaměstnanost, finance a zdraví. Dále jsou v teoretické části popsána specifika romské rodiny. Praktická část obsahuje kasuistiky respondentů, které byly získány strukturovanými rozhovory rozdělenými do 4 tazatelských okruhů, podle nichž jsou i vyhodnoceny. Výsledky výzkumu jsou dále srovnávány s poznatky autorů v použité literatuře.
Romany families living in the socially excluded locality Volary
Keywords: Romové; romská rodina; sociální vyloučení; sociálně vyloučené lokality; sociální situace obyvatel sociálně vyloučených lokalit; Romanies; Romany family; social exclusion; socially excluded localities; social situation of the inhabitants in socially excluded localities