Gambler v Českých Budějovicích - Businská, Václava (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se týká problému patologického hráčství, jeho příčin i následků. Teoretická část se zabývá definicí patologického hráčství a jeho dopadem na rodinu i společnost. Vzhledem k zaměření práce na herny a výherní automaty, je zde zmíněna i historie výherního automatu, propojení heren a kriminality při spolupráci s POLICIÍ ČR. Dále se v teorii zmiňuji o peněžních částkách, které z provozování výherních automatů získalo město České Budějovice v roce 2008. A v neposlední řadě píši o léčbě, prevenci a klíčových zařízeních, kam se může hráč či jeho blízcí obrátit v Českých Budějovicích o pomoc. Praktickou část mám rozdělenu na dvě části. První část jsou tři kazuistiky, na kterých demonstruji konkrétní osudy lidí, jimž gambling zničil život. Druhá část je pak vyhodnocením sběru dat v psychiatrické léčebně Červený Dvůr, se kterou jsem na práci spolupracovala. Doplněno je to statistikou gamblerů a jejich složením v léčebně za rok 2008. Výzkum se týká věku, povolání, víry a životních osudů hráčů. Zejména otázek, proč začali hrát, co hrají a proč se rozhodli přestat.
The Gambler in České Budějovice
Keywords: patologické hráčství; výherní automat; herna; kriminalita; recidiva; motivace; pathology of gambling; gambling machine; gambling club; criminality; recidivation; motivation