Sociální práce v terapeutické komunitě - Jarošová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2015)
Abstrakt Tato bakalářská práce se zabývá tématem sociální práce v terapeutické komunitě. Pojem terapeutická komunita si mnoho lidí automaticky spojí se závislostí na omamných psychotropních látkách, ačkoliv terapeutická komunita pro závislé není jediným typem. Tato práce se přesto věnuje především tématice terapeutických komunit pro drogově závislé z jednoho prostého důvodu, jelikož v této instituci byl realizován výzkum. V této práci je vysvětlen nejen pojem terapeutická komunita, ale zabývá se také tím, co v terapeutické komunitě obnáší pozice sociálního pracovníka a jakou práci sociální pracovník v terapeutické komunitě vykonává. Teoretická část je rozdělena na tři podkapitoly, z nichž jedna pojednává o sociální práci, jejích specifikách, metodách, dilematech a snaží se ji prozkoumat do hloubky, druhá pojednává o práci sociálního pracovníka v komunitě, kdežto třetí podkapitola se zaměřuje na terapeutickou komunitu, historii terapeutické komunity, typy klientů, navštěvujících toto zařízení, a také specifika různých fází léčby lidí, kteří byli závislí na omamných psychotropních látkách. Cílem bakalářské práce je popsat specifika sociální práce s uživateli/uživatelkami v terapeutické komunitě, činnosti a role sociálního pracovníka/sociální pracovnice. Dílčím cílem bylo zmapovat pohled a zkušenosti uživatelů/uživatelek týkající se činnosti sociálního pracovníka/sociální pracovnice. Bakalářská práce se snaží nalézt úskalí tohoto povolání. Účelem rozhovorů s klienty bylo zjistit, jak klienti terapeutické komunity sociálního pracovníka vnímají, a zdali jej považují za důležitého člena týmu. Výzkumná část bakalářské práce byla vedena formou polo-strukturovaných rozhovorů s klienty terapeutické komunity a polo-strukturovaným rozhovorem s jedním sociálním pracovníkem, vykonávajícím v terapeutické komunitě sociální práci. Výsledky bakalářské práce je možné využít k zmapování teorií a metod sociální práce v praxi. Současně mohou sloužit jako zpětná vazba pro zařízení, kde bude výzkum realizován, potažmo pro sociálního pracovníka, zda používané teorie a metody vedou ke kladnému přijetí ze strany klientů.
Social Work in a Therapeutic Community
Keywords: sociální práce; sociální pracovník; terapeutická komunita; social work; social worker; therapeutic community