Rizika a přínosy sdílené ekonomiky - Nová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá problematikou sdílené ekonomiky, konkrétně se to týká jejích rizik a přínosů, které jsou s ní spojené. Práce se zaměřuje především na využití sdílené ekonomiky v dopravě. Doprava je významnou složkou národního hospodářství. Typickým příkladem sdílené ekonomiky v dopravě je carsharing nebo bikesharing. Sdílená ekonomika v dopravě s sebou přináší pozitiva i negativa. Zejména carsharing je spojován s pozitivními dopady na životní prostředí. V některých případech může sdílená ekonomika v dopravě způsobit legislativní problémy. Je nezbytné stanovit určitá legislativní opatření. Tato práce se zabývá analýzou vybraného subjektu s cílem zjistit, jak se mu daří v oblasti sdílené ekonomiky. Po zpracování poskytnutých dat konkrétního subjektu jsou vyhodnoceny stanovené hypotézy. Na základě hypotéz mohou být předvedena určitá doporučení, které mohou vést ke zlepšení. Také jsou zde shrnuty dopady sdílené ekonomiky na určitý subjekt. Výsledky analýzy ukazují, že vybraný subjekt má velký potenciál rozvoje v oblasti sdílené ekonomiky.
Risks and Benefits of Shared Economy
Keywords: sdílená ekonomika; sdílení aut; doprava; doporučení; dopady sdílené ekonomiky; shared economy; carsharing; transport; recommendations; impacts of shared economy