Fungující rodina jako nejúčinnější prevence kriminality dětí a mládeže; - Dvořáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
ABSTRACT Diplomová práce s tématem ''Fungující rodina jako nejúčinnější prevence kriminality dětí a mládeže'', se jak z názvu vyplývá, zabývá rodinou jako nejúčinnějším činitelem v rámci prevence kriminality dětí a mladistvých. Autorka v teoretické části práce popisuje rodinu jako ucelený systém, který má několik funkcí. Zabývá se zde také poruchou těchto funkcí s ohledem na kriminalitu dětí a mládeže, z nichž nejvíce vyzdvihuje funkci emocionální a socializační. Popisuje zde samotný jev kriminality, ale také sociálně patologické jevy, které mohou s kriminalitou souviset. Významná část práce je pak věnována prevenci kriminality, a to jak obecné, tak zejména prevenci v rámci rodiny. V závěru teoretické části práce je přehled statistik kriminality, kterou autorka rozdělila podle krajů a okresů. Detailněji pak byl popsán kraj Karlovarský, na který autorka zaměřila i svou praktickou část práce. V praktické části jsou zpracovány případové studie deseti mladistvých z Karlovarského kraje, jež se dopustili nějaké trestné činnosti. Pro přehlednost jsou studie doplněny grafy, které zvýrazňují jevy, nejvíce ovlivňující kriminalitu. V této části se dále autorka zabývá také diskusí teoretické části, včetně porovnávání statistik kriminality. Bylo zjištěno, že mladiství převážně pocházejí z dysfunkčních rodin. Lze tedy říci, že rodiny dysfunkční jsou velmi rizikovým faktorem, ovlivňujícím možné budoucí kriminální chování dětí, které jsou v těchto rodinách vychovávány. Cílem práce je popsat problematiku fungujících a nefunkčních (dysfunkčních) rodin s ohledem na trestnou činnost dětí a mládeže, případně stanovení hypotéz. Autorka na základě zpracované teorie a vlastního výzkumu, stanovila jakési ''desatero rodinné výchovy'', to by mohlo sloužit jako návod rodičům pro prevenci kriminality u jejich potomků.
The operating family as the most effective prevention of the child´s and youth´s criminality;
Keywords: dítě; mladistvý; delikvence; kriminalita; rodina; prevence; výchova; child; juvenile person; deliquency; criminality; family; prevention; upbringing