Manipulace v marketingové komunikaci - Burianová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem předkládané diplomové práce je vyhodnocení postoje generace Y vůči používaným manipulativním praktikám vybraných obchodníků a to na základě analýzy problematických přístupů. Z hlediska metodického postupu byl využit kvalitativní přístup, konkrétně metody obsahové analýzy a individuální hloubkové rozhovory. Výsledky ukazují, že s novou technologickou érou je k dispozici mnoho nových metod, kterými lze manipulovat spotřebitelské chování při rozhodování o nákupu. Mezi respondenty, kterými byli zástupci generace Y, převažoval negativní postoj k manipulativním praktikám používaných při slevových akcích v rámci podpory prodeje. Předmětem kritiky byl též přístup k influencer marketingu a propagaci alkoholických a tabákových výrobků. Naopak tolerantnější přístup byl zastáván k reklamním spotům.
Manipulation in marketing communication
Keywords: marketingová komunikace; manipulace; reklama; podpora prodeje; influencer marketing; etický marketing; generace Y; marketing communication; manipulation; adversing; sales promotion; influencer marke-ting; ethical marketing; generation Y