Skalní mísy Votické vrchoviny - Draxlerová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat současný výskyt a stav skalních mís ve Votické vrchovině, potvrdit nebo vyvrátit hypotézy o jejich vzniku a vývoji, ale také poukázat na možnou problematiku skalních mís ve vybraných lokalitách zájmového území. V první části práce je zpracovaná obecná fyzickogeografická charakteristika Votické vrchoviny z hlediska geologie, geomorfologie, pedologie, klimatologie, hydrologie a biogeografie. Na základě dostupné literatury jsou charakterizovány mezoformy a mikroformy reliéfu, které se vyskytují ve vybraných lokalitách. Druhá část práce je zaměřena na vlastní terénní průzkum, který se uskutečnil ve vybraných lokalitách lokalita Kněz u Hrazan, Husova kazatelna a Čertovo břemeno. Skalní mísy jsou charakterizovány z hlediska místa výskytu, zaměření GPS, tvaru, rozměrů (délka, šířka, hloubka), směru a sklonu dna, případné identifikace odtokového žlábku (šířka, směr a sklon). K porovnání směru a sklonu den mís bylo uskutečněno i měření puklinového systému. Součástí bakalářské práce jsou mapy vytvořené v programu ArcGIS, puklinové diagramy, stereogramy, obrázky a fotografie, které byly pořízeny během terénního průzkumu ve vybraných lokalitách.
Weathering pits of Votická Highlands
Keywords: Votická vrchovina; mezoformy; mikroformy; skalní mísy; terénní průzkum; Votická Highlands; mezoforms; microforms; weathering pits; field work