Láska a poznání u Schelera a jeho předchůdců - Prokopiusová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá vztahem lásky a poznání ve filosofii, především v platónsko-augustinské tradici, kde láska funduje poznání. Dílčí kapitoly jsou věnovány jednotlivým autorům v dějinách filosofie, ale i v současnosti. Celá práce je vedena v duchu dialogu mezi filosofy, ale také jako konfrontace se Schelerovou knihou Řád lásky
Love and Knowledge by Scheler and his Ancestors
Keywords: Láska a poznání; erós; filia; agapé; vášně a poznání; láska k Bohu; láska k bližnímu; Platón; Augustin; Pascal; Descartes; Lotz; láska v Novém zákoně.; Love and knowledge; eros; filia; agape; passions and knowledge; love to God; love to fellowman; Platon; Augustin; Pascal; Descartes; Lotz; love in New testament.