Manažerské styly v praxi - Ferdová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá hodnocením manažerských stylů vedoucích pracovníků ve vybraných organizacích. Hodnocení proběhlo celkem ve čtyřech organizacích, ve kterých byl zkoumán postoj manažerů k vedení a bylo hodnoceno vnímání podřízených vůči uplatňovanému stylu vedení manažera. Data byla získána prostřednictvím dotazníkového šetření a následně podrobněji rozpracována ve výsledcích práce. V průzkumu byla použita manažerská mřížka, transakční a transformační přístup k vedení, zhodnocení fixního a růstového myšlení a dotazník pro podřízené byl ještě doplněn hodnocením spokojenosti s nadřízeným pracovníkem. V závěru práce byly porovnány přístupy nadřízených pracovníků k vedení s postoji podřízených a pro každý podnik byla navržena doporučení vedoucí k podpoře žádoucího stavu.
Managerial styles in practice
Keywords: vedení; podřízení; manažerská mřížka; manažerské styly; rozvoj vedení; leadership; subordinates; managerial grid; managerial styles; leader development