Případy řešení situací ohrožených dětí pedagogy na základních školách. - Švehlová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývala případy řešení ohrožených dětí pedagogy na základních školách. Pedagogové základních škol mají důležitou úlohu při rozpoznání a následném řešení situací, kdy se dítě nachází v tíživé situaci. Cílem bylo zjistit, jaké jsou tíživé situace ohrožených dětí na základních školách a jakým způsobem je následně řeší pedagogové základních škol v případě jejich podezření na ohrožení dítěte. Pro výzkum byla využita metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. Z výsledků výzkumu byly zformulovány hypotézy, týkající se pohledu pedagogů základních škol na tíživé situace dětí a způsobu řešení těchto situací v případě jejich podezření na ohrožení dítěte. Výzkum poskytl přehled o souboru nejdůležitějších faktorů ovlivňujících řešení případů ohrožených dětí v základních školách. Získané informace odhalily skutečnost, že je potřeba zvýšit nabídku pomoci školám a jejím zaměstnancům orientovat se v dané problematice. Praktickým výstupem bakalářské práce je leták určený pedagogům ZŠ, který může být jednoduchou a rychlou pomůckou pro jejich orientaci při řešení problému ohroženého dítěte.
Cases addressing the situation of vulnerable children by teachers at elementary schools.
Keywords: DÍTĚ; SYNDROM CAN; TÝRÁNÍ; ZNEUŽÍVÁNÍ; ZANEDBÁVÁNÍ; PREVENCE; UČITEL ZŠ; CHILD; SYNDROME CAN; ABUSE; NEGLECT; PREVENTION; PRIMARY SCHOOL TEACHER