Vybrané skalní lezecké oblasti České republiky a možnosti jejich ochrany - Krčmářová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Předložená práce se zabývá vybranými lezeckými oblastmi České republiky, charakterizuje tyto oblasti z hlediska jejich polohy i převažujícího typu horniny, přibližuje vlastnosti jednotlivých hornin, a to včetně jejich náchylnosti k porušení přírodními i antropogenními vlivy. Obsahem práce je i stručné seznámení s historií skalního lezení na našem území a přiblížení rozdílů v technice lezení a užívaném lezeckém materiálu na různých typech hornin. Část je poté věnována možnostem ochrany často nevratně poškozených vybraných skalních oblastí, kde je mimo jiné zahrnuta i fotografická dokumentace některých typů poškození, doplněná o komentář.
Selected rocky areas in Czech Republic and options for their protection
Keywords: Žula; vápenec; pískovec; ochrana; Alkazar; Kapucínské skály; Prachovské skály; Granite; limestone; sandstone; protection; Alkazar; Capuchin rocks; Prachovské rocks