Patologie žlučových cest - možnosti vyšetření a léčby z pohledu radiologického asistenta - Houser, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce bylo analyzovat zobrazovací i vyšetřovací metody patologie žlučových cest se zaměřením na radiodiagnostiku a radiologickou asistenci. Data k dosažení cíle byla sbírána ve dvou nemocnicích, v krajské a v okresní. V okresní nemocnici byla sesbírána data z endoskopické retrográdní cholangiopankreatikografie (ERCP) za posledních 10 let. V krajské nemocnici byla shromážděna data z magnetické rezonanční cholangiopankreatikografie (MRCP) za poslední 3 roky. Na základě prostudování odborné literatury a po analýze dat z obou nemocnic byl vytvořen studijní materiál pro studenty Radiologické asistence se zaměřením na patologii žlučových cest. Tento studijní materiál obsahuje teoretické poznatky k anatomii žlučových cest a k jejich patologii. Dále je věnován popisu vybraných zobrazovacích metod. Součástí studijního materiálu jsou i snímky z ERCP a MRCP z oslovených nemocnic i s jejich popisem, grafy četnosti vyšetření mužů a žen při patologii žlučových cest z ERCP a MRCP a graf nejčastějších diagnóz k indikaci MRCP z krajské nemocnice.
Biliary duct pathology: possibilities of examination and treatment from the perspective of a radiology assistent
Keywords: patologie žlučových cest; radiologický asistent; studijní materiál; endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie; zobrazovací metody; magnetická rezonanční cholangiopankreatikografie; biliary tract pathology; radiological assistant; study material; endoscopic retrograde cholangiopancreatography; imaging methods; magnetic resonance cholangiopancreatography