Analýza vlivů ovlivňujících délku intervalu od odstavu do zapuštění u prasnic - Boušková, Renata (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce bylo posoudit a vyhodnotit vlivy působící na délku intervalu od odstavu do zapuštění prasnic (IOZ). Ve sledovaném chovu se průměrně narodilo 15,5 všech narozených selat/1 vrh, z nich bylo 14,6 selat živě narozených. Průměrná délka intervalu od odstavu do zapuštění prasnic byla 5,6 dní. Nejčastější IOZ byl 4 a 5 dní (83,3 % vrhů). U prasnic ČBU (5,9 dní) byl zjištěn o 0,4 dní delší interval od odstavu do zapuštění než u hybridních prasnic ČBUxČL (5,5 dní). Se zvyšujícím se pořadím vrhu se délka IOZ zkracovala. Mezi 1. vrhem (6,0 dní) a 5. vrhem (4,8 dní) byl prokázán rozdíl 1,2 dní (p < 0,05). Z hlediska pořadí vrhu a genotypu prasnic byl zaznamenán největší rozdíl na 1. vrhu. U hybridních prasnic ČBUxČL byl IOZ (5,7 dní) o 1,3 dní kratší ve srovnání s prasnicemi ČBU (7,0 dní). Nejvíce všech narozených selat bylo zjištěno u prasnic na 3. vrhu (16,1 selat), zatímco nejvíce živě narozených selat bylo evidováno u prasnic na 2. vrhu (15,0 selat). Nejkratší IOZ (5,3 dní) byl zaznamenán v období zimy a nejdelší interval (5,9 dní) na podzim. Nejvyšší počet všech narozených selat se narodil prasnicím s délkou IOZ 0-3 dny (17,5 selat). S prodlužujícím se IOZ počet všech narozených selat klesal. Nejnižší počet všech narozených selat (15,1 selat) byl u prasnic s délkou IOZ 6 dní. U intervalů od odstavu do zapuštění delších než 6 dní se počet všech narozených selat zvyšoval
Analysis of effects influencing the length of the weaning to service interval in sows
Keywords: reprodukce; interval od odstavu do zapuštění; prasnice; reproduction; weaning to service interval; sow