Sociální potřeby a jejich saturace v léčbě cévní mozkové příhody - Červenková, Eva (Jihočeská univerzita, 2020)
Zdravotnický personál by neměl zapomínat na naplňování potřeb pacientů. Cévní mozková příhoda je onemocnění, které změní člověku roli ve společnosti. Při nemoci dochází k k narušení sociálních potřeb, a to může zhoršit průběh léčby. Nedostatečné uspokojení sociálních potřeb v době nemoci může vést ke zhoršené adaptaci pacienta do společnosti. Cíle: Zmapovat, jakým způsobem zdravotnický personál monitoruje a saturuje sociální potřeby u pacienta po cévní mozkové příhodě. Výzkumná otázka: Jakým způsobem všeobecné sestry monitorují sociální potřeby u pacienta po cévní mozkové příhodě? Jaké sociální potřeby jsou nejčastěji zastoupené? Jak sestry pomáhají ovlivnit saturaci těchto potřeb?
Social Need and Their Saturation in the Treatment of Stroke
Keywords: Cévní mozková příhoda; sociální potřeby; saturace; monitorace; Stroke; social needs; saturation; monitoring