Využití geomagnetických dat a poznatků fyziky Slunce ve výuce přírodních věd na středních školách - Bayer, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Středoškolské vzdělávání je v současné době nemyslitelné bez vazby na poznatky moderní vědy. Poznatky přírodních věd, ať už se jedná o biologické vědy či vědy o neživé přírodě, se kombinovaně odrážejí v environmentální výchově, která, na základě negativních zkušeností s omezeným přírodovědným rozhledem, kvantikuje negativní p?sobení člověka na biosféru a ukazuje nutnostrecipovat poznatky přírodních věd v co největší šíři. Práce vychází z mezioborového přístupu k přírodním vědám, tak jak je definován ve vzdělávací oblasti Člověk a příroda v Rámcovém vzdělávacím programu pro gymnázia. Vychází z pozice fyziky jako základu reálných přírodních věd a jejího postavení v logické souvislosti s dalšími přírodními vědami, zejména biologií a geografií. Cílem práce je přiblížit poznatky fyziky Slunce a geofyziky studentům středních škol, zejména gymnázií. Základním východiskem je popularita a mediální atraktivita poznatků moderní astrofyziky, která zásadním způsobem zpestřuje výuku a činí ji atraktivnější. Přínos astrofyzikálních a geomagnetických dat výuce fyziky a geografie pomáhá žákovi překonávat domnělé či skutečné těžkosti s osvojením středoškolského učiva a ukazuje širší souvislosti. Ty jsou ukázány zejména na srovnání a funkčního propojení satelitních dat, měřených geostacionárními družicemi, s daty měřenými na zemském povrchu na geomagnetických observatořích.
Application of Geomagnetic Data and Solar Physics for Education of Sciences in Secondary School
Keywords: fyzika; geofyzika; geomagnetika; fyzika Slunce; astrofyzika; sluneční vítr; geomagnetická aktivita; gymnázium; Člověk a příroda; environmentální výchova; Physics; Solar Physics; Geophysics; Geomagnetism; Solar Physics; Astrophysics; Solar Wind; Geomgnetic field; Geomagnetic activity; Geography; Evironmental education; Secondary General Education; Grammar Schools