Stárnutí obyvatelstva České republiky - Márovcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem bakalářské práce je ukázat, jak obyvatelstvo České republiky stárne. Stárnutí je na jedné straně pozitivní (např. ukazuje zvýšení kvality života a lepší zdravotní péči), ale na druhé straně má i negativní důsledky. Jedním z nejdůležitějších je nedostatečná obnova produktivní složky. Hlavní část práce je rozdělena na 5 částí. V první části je shrnuta teorie a druhá část se zabývá metodami hodnocení populačního vývoje. Ve třetí části jsou prezentovány procesy, které stárnutí populace ovlivňují. V další části se nachází zhodnocení stárnutí populace na území České republiky za posledních 100 let. V poslední kapitole hlavní části se zabývám regionální diferencovaností stárnutí v naší republice.
Aging population Czech Republic
Keywords: Stárnutí populace; věková struktura; Česká republika; obyvatelstvo; Ageing population; age structure; Czech republic; population