Využití elektronek v současné době - Čepička, Josef (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této diplomové práce je zkonstruování ukázkového modelu elektronkového zesilovače s možností měření procházejícího signálu ve více bodech a možností náhledu do zapojení a konstrukce zesilovače. Na začátku práce je popsáno několik zásadních témat týkajících se elektronek a zapojení s nimi, jako například princip zesílení signálu pomocí elektronek, třídy nízko frekvenčních zesilovačů a popis několika typů nežádoucích zkreslení. Další část práce pojednává o samotném návrhu zkonstruovaného zesilovače, popisu vzniku a osazení desek plošných spojů a použitých elektronkách a transformátorech. Následující část práce je věnována měření základních vlastností zesilovače a měření vlastností elektronek pomocí přístroje TESLA BM215A. V závěrečné kapitole jsou uvedeny technické parametry zesilovače a fotodokumentace.
The use of vacuum tubes at present time
Keywords: Elektronky; nízkofrekvenční zesilovače; měření; Vacuum tube; audio amplifier; measurement