Dodržování režimových opatření u pacientů s vředovou chorobou žaludku a duodena - Hesounová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je "Dodržování režimových opatření u pacientů s vředovou chorobou žaludku a duodena". V České republice se vředová choroba vyskytuje u 3 až 10 % populace a postihuje pacienty zejména v produktivním věku. V teoretické části byla popsána historie onemocnění, klasifikace, etiopatogeneze, klinický obraz, diagnostika, komplikace, léčba, režimová opatření, edukace pacienta a úloha sestry v ošetřovatelské péči. V praktické části byly zpracovány tři cíle, které byly stanoveny na počátku výzkumného šetření. Prvním cílem bylo zjistit, zda pacienti s vředovou chorobou žaludku a duodena dodržují režimová opatření. Druhým cílem bylo zjistit, jakou roli mají sestry v edukaci pacientů s vředovou chorobou žaludku a duodena. Posledním cílem bylo na základě výsledků výzkumného šetření vypracovat informační materiál o režimových opatřeních u pacientů s vředovou chorobou žaludku a duodena. Byly stanoveny čtyři hypotézy. První hypotéza zněla, že pacienti s vředovou chorobou žaludku a duodena znají režimová opatření. Druhá hypotéza tvrdila, že pacienti s vředovou chorobou žaludku a duodena dodržují režimová opatření. Třetí hypotézou bylo, že pacienti s vředovou chorobou žaludku a duodena vědí o významu dodržování režimových opatření. Čtvrtá hypotéza zněla, že sestry mají důležitou roli v edukaci pacientů s vředovou chorobou žaludku a duodena. Byla využita kvantitativní metoda výzkumného šetření. Technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Výzkumný soubor tvořili pacienti s vředovou chorobou žaludku a duodena na interním oddělení nemocnice v Písku, v ordinaci praktického lékaře v Písku, na interním a chirurgickém oddělení nemocnice ve Strakonicích, na gastroenterologickém oddělení nemocnice v Českých Budějovicích a na interní ambulanci na poliklinice v Milevsku. Na základě vyhodnocení anonymního dotazníku se první, druhá a třetí hypotéza nepotvrdila. Naopak čtvrtá hypotéza se potvrdila. Na základě výzkumného šetření byl vytvořen informační materiál o režimových opatřeních u pacientů s vředovou chorobou žaludku a duodena. Tento materiál může být také inspirací pro edukační činnost sester.
Patients with Ulcerous Stomach Disease and Duodena and their Observance of the Regime Precautions
Keywords: edukace pacienta; režimová opatření; sestra; vředová choroba žaludku a duodena; patient´s education; regime precautions; nurse; ulcerous stomach disease and duodena