Fyzioterapie po operacích měkkých tkání kolenního kloubu po úrazu - Rozšafná, Markéta (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá fyzioterapií po operacích měkkých tkání kolenního kloubu způsobených úrazem. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části práce je nejprve popsána anatomie, funkce a kineziologie kolenního kloubu. Dále je vysvětlena funkce měkkých tkání kolenního kloubu - vazů a menisků. Navazuje patofyziologie kolenního kloubu, rozdělená na vrozené vývojové vady a na úrazy měkkých tkání. V závěru teoretické části práce se věnuji léčbě poruch menisků a léčbě poruch vazivového aparátu kolenního kloubu. Praktická část byla vypracována formou smíšeného výzkumu. Výzkumným souborem byli tři probandi - dospělí muži v rozmezí věku 45-55 let, kteří vyhovovali podmínkám této práce. Dva pacienti docházeli do Centra fyzioterapie ZSF v Českých Budějovicích, kde jsem s nimi měla možnost pracovat. Třetí pacient pochází z mé rodiny a setkávala jsem se s ním v domácím prostředí. Praktická část práce se skládá z vypracovaných kazuistik jednotlivých probandů, vstupního a výstupního vyšetření a z popisu terapií. Cílem této práce bylo zjistit efekt fyzioterapie u pacientů po poranění měkkých tkání kolenního kloubu. Dalším cílem bylo zjistit, jak rychle se pacient dokáže vrátit do režimu před úrazem a běžného života, případně, jestli jsou nějaké rozdíly mezi rychlostí léčby sportujícího a nesportujícího pacienta. S probandy jsem se setkávala pravidelně po dobu 7-10 týdnů dle závažnosti jejich úrazu. Úspěšnost terapie byla vyhodnocena podle objektivního hodnocení pacienta, porovnáním vstupního a výstupního vyšetření. Také jsem kladla důraz na subjektivní hodnocení pacienta. Díky hodnocení pacientů lze konstatovat, že oba zvolené cíle byly splněny.
The physiotherapy after soft tissue surgery of the knee joint after injury
Keywords: kolenní kloub; měkké tkáně; vazy; menisky; úraz; terapie; knee-joint; soft tissues; vase; meniscus; injury; therapy