Pacient po náhradě kloubu a edukace v předoperačním a pooperačním období - Chmelařová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá edukací pacientů po náhradě kloubu v předoperačním a pooperačním období. V současnosti rapidně přibývá výkonů totálních endoprotéz. I v tomto případě je role sestry - edukátorky náročná a nezaměnitelná a bez ní si takto náročný výkon není možné představit, neboť je to právě sestra, kdo upozorňuje pacienta na všechny aspekty týkající se průběhu v předhospitalizačním období, ošetřovatelské péče v nemocnici a v neposlední řadě i péče po propuštění do domácího prostředí. Je to právě sestra, kdo musí umět navázat vztah důvěry mezi pacientem a zdravotnickým personálem. Cílem práce bylo metodicky vypracovat možnosti edukace pacientů s TEP v předoperačním a pooperačním období a posoudit kvalitu edukace o předoperační a pooperační přípravě ze strany pacientů po TEP. Výzkumným šetřením a splněním cíle výzkumu bylo zjištěno, že edukace pacientů po náhradě kloubu sice ve zdravotnických zařízeních probíhá, ale ještě není na dostatečně vysoké úrovni.
Patient after total joint replacement Preoperative and postoperative education
Keywords: totální endoprotéza kyčle; totální endoprotéza kolene; TEP; implantát; náhrada kloubu; ošetřovatelský proces u pacienta s TEP; edukace pacienta; informovanost; total hip endoprosthesis; total knee endoprosthesis; TEP (abbreviation for total endoprosthesis); surgical implant; joint replacement; nursing process of the TEP patient; patient?s education; foreknowledge