Charakterizace defensinu klíštěte Dermacentor marginatus - Leštinová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Antimikrobiální peptidy (AMPs), které jsou součástí imunitního systému klíšťat a dalších žijících organismů, jsou schopné eliminovat patogenní organismy. Defensiny jsou u klíšťat nejdůležitější skupinou AMPs. V této práci byl studován defensin z klíštěte D. marginatus. Gen pro defensin byl izolován z nasátých samic D. marginatus. Pomocí RT-PCR byla detekována genová exprese ve slinných žlázách a ve střevě. Rekombinantní protein byl připraven v prokaryontním expresním systému, purifikován a testován pro svou antimikrobiální aktivitu. Byly připraveny specifické polyklonální králičí protilátky (anti DR IgG) a byla testována jejich specifita i sensitivita.
Characterization of a defensin of the tick Dermacentor marginatus
Keywords: klíště; Dermacentor marginatus; antimikrobiální peptidy; defensin; rekombinantní protein; tick; Dermacentor marginatus; antimicrobial peptides; defensin; recombinant protein