Současný legislativní rámec paliativní péče ve vybraných zemích EU - Plocková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Paliativní péče je mladý multidisciplinární obor, jež usiluje o rozvoj a kontinuitu péče na konci života a v České republice má relativně krátkou historii vývoje. Bakalářská práce se zabývá problematikou péče o pacienty se závažným, život ohrožujícím onemocněním. Popisuje vývoj paliativní péče a mapuje ekonomické a legislativní zázemí pro její integraci do zdravotně sociálního systému. Nabízí komplexní vhled do potřeb terminálně nemocných pacientů a seznamuje s alternativami jejich řešení. Závěrečná práce má teoretický charakter a jejím cílem je postihnout specifika tohoto typu péče v České republice a ve vybraných zemích EU. Zaměřuje se na problematiku související s rozvojem a kvalitou paliativní péče, tzn. vzdělávání lékařů, zdravotních sester a dalších profesionálů, legislativu a financování.
Contemporary legislative scope of palliative care in selected countries of the EU
Keywords: paliativní péče; hospic; umírání; smrt; legislativa; financování; vzdělávání; specializovaná paliativní péče; thanatologie; potřeby umírajících; principy paliativní péče; Palliative care; hospice; dying; death; legislation; funding; education; specialized palliative care; thanatology; needs of dying people; principles of palliative care