Emocionální zanedbávání dětí v rodinách - Břicháčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce s názvem ''Emocionální zanedbávání dětí v rodinách'' je rozdělena do dvou hlavních částí. První, teoretická část je založena na terminologii a základních informacích o syndromu CAN. Tato část nás seznamuje se základními pojmy této problematiky, s rozdíly mezi fyzickým, sexuálním zneužíváním, zanedbáváním a jejich následky pro život dítěte. Dále je zde popsána otázka prevence a možnosti diagnózy a terapie. Teoretická část se zakončuje stručným popisem vnímání problému zanedbávání a zneužívání dětí z pohledu sociálního pracovníka. Praktická část této práce se zaměřuje na otázku emocionálního zanedbávání dětí mladšího školního věku. Právě tato věková kategorie respondentů byla hlavním zdrojem cenných dat pro mé sociální šetření. Sociální šetření bylo založeno na metodě rozhovoru s respondenty, na podkladě předem připraveného dotazníku. Rozhovor byl zrealizován v jedné ze základních škol ve Strakonicích. Dětem ve věku od sedmi do jedenácti let jsem pokládala jednotlivé otázky, z jejich odpovědí jsem získala důležité výsledky šetření, které poté potvrdily či vyvrátily mé hypotézy.
Emotional Neglect of Children in Families
Keywords: dítě; rodina; příčiny vedoucí k syndromu CAN; tělesné týrán; zanedbávání; ohlavní zneužívání; prevence a léčba; a child; family; causes leading to syndrom CAN; physical maltreat; neglect; sexual abuse; prevention and therapy