Prevence bezdomovectví mládeže ve vybraném zařízení - Bezpalec, František (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se věnuje prevenci bezdomovectví mládeže ve vybraném zařízení. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je rozdělena na dvě hlavní kapitoly. V té první se čtenář seznámí se základními pojmy, statistikou, příčinami a formami bezdomovectví mládeže. Druhá kapitola se pak věnuje prevenci bezdomovectví mládeže, popisuji zde prostředí, která mladého člověka významným způsobem formují jako je politika státu, škola, rodina a rodinné prostředí. Tato kapitola se také věnuje charakteristice služeb a zařízení poskytujících služby sociální prevence mladým lidem bez domova. Druhá část práce zjišťuje na základě výzkumného šetření to, do jaké míry jsou služby vybraného zařízení sociální prevence efektivním nástrojem prevence vybraných faktorů bezdomovectví mládeže. Výzkumné šetření je prováděno za pomoci dotazníkové metody doplněné o metodu zúčastněného pozorování.
Prevention of youth homelessness in a selected institution
Keywords: bezdomovectví; mládež; prevence; sociální služby.; homelessness; youth; prevention; social services.