Vědomostní úroveň o problematice zdraví u studentů, adolescentů na středních školách technického zaměření - Bláhová, Věra (Jihočeská univerzita, 2015)
V diplomové práci je proveden rozbor literatury k charakteristice zdraví a zdravého životního stylu. Cílem diplomové práce je získat přehled o šíři vědomostí v oblasti zdraví a pohybové aktivity, o vědomostní úrovni o problematice zdraví ve vybrané skupině studentů středních technických škol. Teoretická část je zaměřena na vymezení termínů zdravého životního stylu. K danému tématu práce je zvolen kvantitativní výzkum, založený na vědomostním testu. V praktické části jsou prezentovány výsledky od 120 studentů a to jak z vědomostního testu týkajícího se problematiky zdraví a pohybové aktivity, tak i z dotazníku zdravého životního stylu. Výzkumem bylo zjištěno, že informovanost a znalost v dané oblasti u studentů SPŠ strojní a elektrotechnické je průměrná a významně se neliší od vědomostní úrovně studentů gymnázií. Práce může sloužit ke zvýšení nejenom vědomostní úrovně studentů v oblasti zdraví, ale i ve zvýšení motivace v aplikování a dodržování zdravého životního stylu ve svém životě.
The level of knowledge about health issues for students adolescents in secondary technical colleges
Keywords: zdraví; zdravý životní styl; determinanty zdraví; pohybová aktivita; adolescent; health; healthy lifestyle; determinants of health; physical activity; adolescent