Vnímání výtvarného umění ve volném čase dětí a mládeže - Mls, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat vnímání dětí a mládeže ve vztahu k výtvarnému umění. V první kapitole teoretické části jsem se zaměřil na vysvětlení fenoménů, tj. výtvarné umění, estetika, kultura, kýč a vztah člověka k výše uvedeným hodnotám. V následujících kapitolách se zabývám problematikou a vymezení pojmu a významu volného času i možnosti zprostředkování výtvarného umění dětem a mládeži. Teoretickou část věnuji možnostem konfrontace dětí a mládeže s výtvarným uměním skrze různé kulturní instituce. Tuto část práce zakončuji základním dělením zájmových organizací ve volném čase. Praktická část se věnuje výtvarnému projektu ,,Kdo zná Piaristické náměstí'', ‚qRozhovor'' a ‚qObjekty v přírodě''. Cílem projektu je výtvarně vyjádřit subjektivní prožitky vyvolané vizuální percepcí konkrétního díla. Projekt je zaměřen na věkovou skupinu dětí a mládeže od 8 do 24 let. Chtěl jsem prostřednictvím projektů konfrontovat jak jednotlivé složky výtvarných oborů (malířství, sochařství a architektura) tak i vybraná slohová období (gotika, baroko a moderna). Najít způsob, jak zprostředkovat výtvarné umění formou zábavnou, naučnou i esteticky hodnotnou. Závěr diplomové práce shrnuje poznatky a postřehy z průběhu jednotlivých výtvarných kroužků, projektů.
Perception of Art and its Practise in the Free Time Activities with Children and Young People
Keywords: Výtvarné umění; kultura; estetika; vnímání; kýč; výchova; výtvarný projev; animace; děti; mládež; volný čas; volnočasové aktivity; výtvarné činnosti; motivace; výtvarný projekt.; Visual art; culture; aesthetics; perception; kitsch; education; visual art manifestation; animation; children; young people; youth; odd time; odd time activities; spare-time activities; visual art activities; motivation; visual art project.