Otcovství a vnímání role otce v okrajové pražské farnosti - Krňávková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá popisem otcovství od dob antiky až po současnost. Charakterizuje roli otce v jednotlivých historických obdobích a popisuje vlivy, které jí spoluutvářely. Zaměřuje se na popis těchto vlivů také v prostředí katolické církve a analyzuje je z církevního pohledu. Praktická část práce se zabývá pohledem mužů z jedné okrajové pražské farnosti na jejich otcovskou roli. Snaží se zachytit prožívání jejich otcovství a analyzuje jej vzhledem k přístupu otců ke vzdělání dětí a k jejich materiálnímu zabezpečení. Zaměřuje se na jejich způsob trávení volného času s dětmi, výchovu , chápání a způsob předávání víry. Dále analyzuje způsob zapojení otců v domácnosti a jejich pomoc s péčí o děti.
Fatherhood and the perception of the roleplay of the father in a Prague parish
Keywords: otcovství; role otce; gender; nauka o rodině; církevní model; rysy otcovství; model rodiny; církevní encykliky; mužský vzor; kodex kanonického práva; feminismus; průmyslová revoluce; krize otcovství; fatherhood; role play of the father; gender; study of family; church model; features of the fatherhood; model of the family; church encyclicals; male ideal; canonical law codex; feminism; industrial revolution; crisis of the fatherhood