Rodinné a osobní vzpomínky plzeňské měšťanky Luisy Pernerové-Zykmundové jako útěcha v tíživých časech - Martinovská, Soňa (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce "Rodinné a osobní vzpomínky plzeňské měšťanky Luisy Pernerové-Zykmundové jako útěcha v tíživých časech" má za cíl přiblížit problematiku osobních pramenů ve spojitosti s městským prostředím. Stanovené téma je přiblíženo na základě tří knih vzpomínek uložených v pozůstalosti poslední příslušnice plzeňského zvonařského rodu Pernerů. Vzpomínky se zaměřují na osobní prožitky autorky, historii rodiny i události spojené s vývojem města s důrazem na dobu 19. století. V první kapitole jsou nastíněny dějiny Plzně se zaměřením na toto období, druhá kapitola pak přibližuje osudy zvonařských mistrů z rodiny Pernerů a život pisatelky. Ústředním bodem práce je třetí kapitola, která rozebírá knihy vzpomínek sepsané pravděpodobně mezi lety 1924 až 1946. Předkládá jejich vnitřní a vnější popis, dává je do souvislosti s dalšími prameny vytvořenými autorkou a rozebírá strukturu a témata zápisů. Závěr shrnuje význam pramenů osobní povahy, důvody, které mohly vést k sepsání knih vzpomínek a navrhuje jejich další využití zejména pro výzkum dějin každodennosti. Součástí práce je seznam pramenů a literatury, připojeny jsou k ní rovněž přílohy včetně grafické podoby rodokmenu rodiny, ukázek písma jednotlivých knih, přehledných tabulek a několika mapek a fotografií.
Family and personal memories of Luisa Perner-Zykmund, the citizen of Pilsen, as a solace for the difficult times
Keywords: vzpomínky; zvonařství; Plzeň; memoirs; bell founding; Pilsen