Možnosti podpory odborného školství - Podhrázská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi podpory odborného školství, zejména technických oborů. Cílem je zjistit jaké druhy podpory se dostávají žákům na středních odborných školách a středních odborných učilištích, ze strany podniků, organizací a jiných různých podpůrných programů, aby následně našli uplatnění po ukončení studia ve svém oboru. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou čili výzkumnou. V teoretické části jsou popsané jednotlivé strategické dokumenty, jež se zabývají podporou odborného vzdělávání, které se potýká v dnešní době s nedostatkem žáků. V praktické části jsou stanoveny výzkumné otázky, je proveden výzkum formou dotazníkového šetření mezi učiteli odborných škol a rozhovory s žáky odborné školy a následně jsou vyhodnoceny výsledky a vyvozeny závěry, jaké možnosti podpory jsou využívané a jak jsou přijímané samotnými žáky.
Support options for vocational education
Keywords: Střední odborné školy; střední odborné učiliště; firemní praxe; stipendia; prostupnost; motivační programy; žák; strategický dokument; školní vzdělávací program; kariérové poradenství.; Secondary vocational schools; apprentice school; in-company practical training; scholarships; permeability; motivational programs; student; strategic document; school education program; career counseling