Vliv emisí prachových částic a pachových látek z intenzivního výkrmu drůbeže na životní prostředí v okolí chovu. - Coufal, Marek (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením vlivu pachových látek a částic z intenzivního chovu drůbeže na životní prostředí. Měření bylo provedeno na rodinné farmě U lesa na jaře a na podzim v roce 2017. Výkrm brojlerů zde probíhá ve čtyřech výkrmových halách s celkovou kapacitou 103 000 ks. Drůbež je na farmě vykrmovaná 238 dní během kalendářního roku po 7 turnusech. Odběr vzorků byl proveden z jedné z těchto hal. Naměřená hodnoty u pachových látek se pohybovala od 59 /m3 až po 215 /m3. Rozsah výrobní měrné emise se byl mezi 0,013828 až 0,298366 (//s). Vyhodnocení pachových látek bylo provedeno metodou dynamické olfaktometrie dle normy ČSN EN 13 725.Prachové částice frakce PM10 byli naměřeny v rozmezí 0,061 mg/m3 po 0,0765 mg/3. Částice frakce PM2,5 vykazovaly hodnoty 0,042 mg/m3 po 0,1535 mg/m3. Pomocí metodiky pro měření prachových částic byla zjištěna výrobní měrná emise částic PM10 mezi 0,0000179 až 0,0001094 (mg/ks/s) a PM2,5 0,0000642 až 0,0001672 (mg/ks/s). Tato data byla porovnána s příslušnými imisními limity dle přílohy č. 1 k zákonu o ovzduší č.201/2012 Sb., imisním pozadím v lokalitě a byla pro ně vypracována rozptylová studie.
Effect of emissions of dust particles and odorous substances from intensive fattening of poultry on the environment around the breeding.
Keywords: Drůbež; Emise; Zápach; Prach; PM10; PM2.5; Životní prostření; Poultry; Emission; Odor; Dust; PM10; PM2.5; Environment