Potenciál rozvoje cestovního ruchu v Jihočeském kraji - Vrbová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Má bakalářská práce analyzuje potenciál rozvoje cestovního ruchu v Jihočeském kraji. Zkoumaný region je podle Jihočeské centrály cestovního ruchu rozdělen na devět turistických oblastí, ve kterých jsou jednotlivé složky potenciálu ohodnoceny pomocí bodů s použitím upravené metody Jana Bíny z roku 2002. Body jsou zaneseny do tabulek a následně za každou oblast sečteny. Nejvyšší potenciál vyšel pro Lipensko, naopak nejnižší pro Třeboňsko. Jako doplňkový nástroj bylo zvoleno dotazníkové šetření, jež bylo realizováno v listopadu a prosinci 2021. Odpovědi od 207 respondentů byly podkladem pro zhodnocení reálného využití potenciálu celého kraje. Všeobecně je potenciál v Jihočeském kraji využíván dostatečně. Dalším cílem dotazníkového šetření bylo zjistit, s čím jsou v tomto regionu respondenti nespokojeni, co zde postrádají nebo co by zde uvítali nového. Odpovědi na tyto otázky jsou podkladem pro doporučení a návrhy na rozvoj, kterými je výstavba nového aquaparku, zvýšení počtu parkovacích míst a lepší propagace dětských kulturních akcí.
The Potential for Tourism Development in the South Bohemian Region
Keywords: rozvoj cestovního ruchu; potenciál cestovního ruchu; turistické oblasti; Jihočeský kraj; dotazníkové šetření; tourism development; potential of tourism; tourist areas; South Bohemian Region; questionnaire research