Očekávání a skutečnost bydlení v Domě s pečovatelskou službou Planá nad Lužnicí - Voborská, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou bydlení seniorů v Domě s pečovatelskou službou, což je jedna z pobytových sociálních služeb nabízených v České republice. Cílem práce je zjistit, v jakých aspektech se lišilo očekávání seniorů před nastěhováním do Domu s pečovatelskou službou Planá nad Lužnicí od reality života v tomto zařízení. Cílem výzkumu je tedy zjistit, čeho se týkala a do jaké míry byla splněna očekávání zdejších obyvatel. Dílčím cílem je získat přehled o tom, jestli jsou senioři před příchodem do DpS dostatečně informováni o bydlení a službách poskytovaných v tomto zařízení. V teoretické části jsou nejprve definovány pojmy stárnutí a stáří a popsány změny provázející toto životní období. Dále jsou představeny sociální služby pro seniory, které jsou poskytovány v České republice. Je zde popsán proces adaptace a v závěru teoretické části je představen Dům s pečovatelskou službou Planá nad Lužnicí. Pro získání potřebných informací v rámci praktické části mé práce jsem použila kvalitativního výzkumu. Zvolila jsem metodu dotazování, techniku narativního polořízeného rozhovoru. Z výsledků mého šetření je zřejmé, že očekávání seniorů před vstupem do DpS souvisela nejen s důvodem jejich přestěhování, ale také s tím, jaké informace o svém budoucím bydlení měli k dispozici. Prostřednictvím výzkumu jsem zjistila, že naprostá většina dotazovaných měla dostatečné informace o DpS. Očekávání respondentů byla ve většině případů spojena s bezbariérovým prostředím a s možností využívání vybraných úkonů pečovatelské služby. Výzkum dále ukázal, že respondenti v DpS oceňují pohodlné bezbariérové bydlení v příjemném prostředí. Pečovatelskou službu i personál DpS hodnotí respondenti kladně, přestože někteří poukazují na finanční náročnost bydlení i poskytovaných služeb. Pro respondenty je důležité, že se zde mohou i nadále věnovat některým svým oblíbeným činnostem a stýkat se se svými přáteli. Z výsledků výzkumu vyplývá, že v některých případech realita bydlení v DpS Planá nad Lužnicí dokonce předčila očekávání spojená s nastěhováním do tohoto zařízení. Poznatky získané prostřednictvím této bakalářské práce by mohly sloužit jako zpětná vazba pro zaměstnance DpS Planá nad Lužnicí. Mohly by také přispět ke zvýšení všeobecného povědomí o tom, co senioři očekávají od bydlení v domě s pečovatelskou službou a co jim bydlení v takovém zařízení může nabídnout.
Expectations and Reality of Living in Nursing home in Planá nad Lužnicí
Keywords: Stáří; Senior; Sociální služby; Dům s pečovatelskou službou; Soběstačnost; Bydlení; Old age; Senior; Social services; Nursing home; Self-sufficiency; Living