Vybrané problémy ochrany spotřebitele - Pechová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je věnována problematice ochrany spotřebitele, především problémům v oblasti distančních spotřebitelských smluv. V praktické části je realizován dotazníkový výzkum, kterého se zúčastnili respondenti spadající do různých věkových skupin. V teoretické části jsou rozebrána klíčová slova, která jsou spojena s danou problematikou. Co je to ochrana spotřebitele a její historie. Jak jsou definovány pojmy spotřebitel, podnikatel a spotřebitelská smlouva. Co je nařízeno českou legislativou pro oblast ochrany spotřebitele. Jaké instituce působí v této oblasti. Co je to distanční spotřebitelská smlouva. V praktické části je poté provedena analýza dotazníkového šetření. Jako hlavní problém, který z šetření vyplývá, je stanovena nízká znalost legislativy ochrany spotřebitele mezi běžnými spotřebiteli. V poslední části práce jsou navrženy kroky, které by mohly pomoct situaci zlepšit.
The Selected Issues of Customer Protection
Keywords: Spotřebitel; podnikatel; ochrana spotřebitele; práva spotřebitele; povinnosti prodávajících; Nový občanský zákoník; distanční spotřebitelská smlouva; prostředky komunikace na dálku; consumer; businessman; consumer protection; consumer rights; responsibilities of sellers; New Civil Code; distance consumer contract; means of distance communication