Vliv pesticidových intoxikací na hladinu adipokinetického hormonu u včely medonosné - Baboučková, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce bylo charakterizovat vliv pesticidů thiaklopridu (neonikotinoidní insekticid) a Bt toxinu (Cry toxin) na hladiny adipokinetického hormonu v centrální nervové soustavě u včely medonosné (Api mellifera L.) a zjistit, zda lze AKH využít jako marker pro intoxikace pesticidy u včel. Výsledky ukázaly, že se hladina AKH zvyšuje po podání vysokých a nízkých dávek insekticidu, a to naznačuje, že AKH má skutečně aplikační potenciál například ve veterinární správě, zemědělství, atd.
The effect of pesticide intoxication on adipokinetic hormone levels in the honey bee
Keywords: včela medonosná; pesticidy; insekticidy; adipokinetický hormon; thiakloprid; Bt toxin; honey bee; pesticides; insecticides; adipokinetic hormone; thiacloprid; Bt toxin