Soudobý populismus ve vybraných postkomunistických státech a jejich komparativní analýza na základě vybraných aspektů rozdílného sociokulturního prostředí - Jelínková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce si klade za cíl nastínění problematiky populismu, přičemž se snaží o vymezení tohoto fenoménu v širších historicko-kulturních souvislostech. Práce předkládá stručné vymezení vývoje pojmu, nastínění základních způsobů nahlížení na populismus a bližší definování doktríny populismu skrze vymezení základních aspektů tohoto jevu. Práce se dále soustředí na specifické projevy populismu v prostoru střední Evropy, nastínění vybraných historických, kulturních a sociálních determinantů, které ovlivňují jak současnou podobu, tak i proces etablování populismu do jednotlivých národních politických systémů ve vybraných postkomunistických státech, a to v Polské republice, Slovenské republice a České republice. Pro zpracování teoretické části této práce byly využity metody odborné heuristiky, komparace a kompilace z vybrané odborné literatury a dalších zdrojů, na jejichž základě se autorka snaží vymezit zkoumaný jev a blíže nastínit danou problematiku. Pro praktickou část práce, v níž se autorka zaměří na analýzu historicko-kulturního kontextu politického prostoru zkoumaných států, dále pak na nastínění charakteristických forem populismu v jednotlivých politických systémech, byly použity stejné metod.
Contemporary populism among selected post-communists states and their comparative analysis based on selected aspects of different socio-cultural environments
Keywords: populismus; populistický styl; populistická rétorika; národní identita; Polská republika; Slovenská republika; Česká republika; populism; populist style; populist rhetoric; national identity; Republic of Poland; Slovak Republic; Czech Republic